22 May 2009

Sordid



Panen siia kirja taimi, mis võiks kindlasti koha leida meie aias. Need jäid mulle silma ämma juures igasugu aia ja muid ajakirju sirvides.

Sirmokas (piltidel).
Infoks: väga efektne taim, oma perekonna ainuke liik. Looduslik leviala on Jaapani saartel kasvavad viiesaja kuni tuhande meetri kõrgusel mägedes ja on 20-30 meetri kõrgused puud. Teadaolev suurim puu kasvab Jaapanis, Nodagawa linnas, Jinguji templiaias on 27 meetrit kõrge ja väidetavalt on istutatud ühe munga poolt 1310 aastal, seega on puu vanuseks ligi 700 aastat! Võra on koonusjas, püramiidjas, tihe. Suur taim meenutab kaugelt vaadates vihmavarju, millest arvatavasti ka taime ingliskeelne nimetus: Umbrella pine (Vihmavarju mänd). Kasvud pehmed, helepruunid. Okkad on 6-13 cm pikad, 2-3 mm laiad,pealt läikivad, lapikud, heledamad rohelised, talvel pronksjas rohelised. Aastane kasv 15-20cm ladvast, külgedelt poole vähem. Kliimatsoon: 5-6 (-18C...-29C).
Kasvukoht: valgusküllane, tugevatele tuultele varjatud kasvukoht. Mullastiku ja niiskuse suhtes vähenõudlik, eelistab kuivemat, liivakat mulda. Ei talu seisvat vett ja talvel rasket lund. Esimestel kasvuaastatel soovitatav katta kuuseokstega. Ellamaa arboreetumis kasvab 3 aastat(2006), kahjustusi ei ole esinenud.

Ploomipuud: nt Liivi kollane munaploom koos Märjamaaga või Ploom Ave + Renklod Haritonov (kahte on vaja, et saagikus oleks parem, kuna vajab tolmeldajat).

Rododendronid: 1. valik: Hachmann's Charmant (roosa, kõrgus 1,5m), pilt
2. P.M.A. Tigerstedt (valge, kõrgus 2-3m), pildid
3. Calsap, pilt
Siia võib muidugi lisada neid veel ja veel, palju ilusaid sorte on. Kahjuks meie aed pole neile kuigi hea kasvukoht, kuna tahaksid varju (eriti hea, kui männid oleks). Kuid usun, et mõne põõsa jaoks suudan happelise keskkonna tekitada.

Pojengid: 1. Primevere (kollane, 90 cm, varane)
2. Coral Charm (aprikoosivärvi, 90 cm, väga varane)
Uued aretatud pojengisordid on väga vinged, kuigi mulle meeldivad ka need kõige harilikumad - "vanaaegsed".

No comments: