24 October 2017

15.10, saaretuur

Saaretuuril käisin mina koos suuremate piigadega. Tõnis jäi väikestega "koju". Tuuri viis läbi eestlane, kes tegeleb sellega seal juba kaheksandat aastat. Tuur oli selline klassikaline bussiekskursioon. Mina ootasin seda väga, sest nii sai saarele ringi peale teha ja kuulda näha palju Tenerife ajaloost, kujunemisest ja ka praegusest elust-olust. Ise poleks 4 lapsega sellist ringi kindlasti läbinud. Tuuri tutvustus ise on selline:
Kõige pikemad bussiotsad vältavad 45 minutit, peatuseid on palju ning meiega jõuate ära käia nii vulkaani El Teide juures, “piraadikülas” Mascas kui sõita ümber saare, väisates põhjakalda linnu ning vaadata otsa guantšide kuningatele ja mustale madonnale.
Esimene peatus on Tenerife kõrgeimas külas Vilafloris, seejärel vulkaan El Teide ja Roques de Garcia NB! köisraudteega küll sõita ei jõua kahjuks. Alla sõidame me mööda loodenõlva, läbi "värske" laava väljade, männimetsade ning Santiago de Teide mandlioru piraadikülla Mascasse. Seejärel “neetud” pealinn Garachico juba põhjakaldal, veinipealinn Icod de Los Vinos (veinide degusteerimine Malvaasia veini muuseumis ja lõunasöök restoranis Casa del Carmen - üks Icodi vanimaid restorane! - on hinna sees),
A. von Humboldti poolt maailma kõige kaunimaks tunnistatud La Orotava org ja linn oma ilmakuulsa rõdudega majaga (La Casa de los Balcones, AD 1632) ning päeva lõpuks veel kõigi kanaaride kaitsepühak Kandelaaria Neitsi (Virgen de la Candelaria ehk must madonna) Candelaria basiilikas ja guantši kuningate kujud loojuvas päikeses ookeani rannal.

Masca oli omapärane elamus sinna viiva mägitee pärast, La Orotava oli ilus ja tema liivamaalid raekoja ees oli lahe teadasaamine, jutud Kanaari männist kui saare mageveetootjast ja kohalikest, kes hispaanlaste poolt ca 15. sajandiks maha löödi on huvitavad faktid. Lapsed väsisid vahepeal ära, aga peale sööki jälle kosusid ja olid vaprad. Kuni meie 7st 7ni ära olime, toimetas Tõnis väikestega. Kuna neist keegi eriline veeloom pole, mängisid toas ja kui poja uneaeg kätte jõudis, sättisid õue jalutama. Pärastlõunal tuli jälle Tiina pere, et väikesed mängida saaksid. Õhtu lõpetuseks õhtusöök järjekordses rannapromenaadi söögikohas. Neil on seal ju sedasi, et söögikohad on kõik kõrvuti ja igaühest on nö müügimees promenaadil, kes värbab sind just oma söögikohta sööma. Vahel tuuakse lastele juba ennetavalt pulgakommi, et sõprust luua ja meelitada. Meie käisime neljas erinevas söögikohas, ühes kaks korda.
Masca piraadiküla
mägiteed piraadikülla ja
terrassipõllud

Garachico (neetud pealinna) vanalinn


keskel suur ja vana draakonipuu
veinipealinnas Icod de Los Vinos


kuulus rõdudega maja, mille rõdud on
tehtud Kanaari männist ja on ehitatud 1632
mauride ehitusstiili mõjud -
eraldi rõdud meestele ja naistele
(vihjeks: tegu on moslemitega)


kord aastas tehakse suur liivamaal
La Orotava raekoja ette, see võtab
6 nädalat ja pühitakse kokku pidustuste õhtul.
pildil on näha erinevate aastate "teosed"
näide liivamaali tegemisest
La Orotavas




minu uus guantšikeelne nimi :D

No comments: