12 January 2017

Seemnemaailm

Oh, seda rohenäppu minu sees :D täitsa naerma kohe ajab!
Niipea kui jaanuar käes, tuleb seemnepoode kammima ja jälle igasugu kraami kokku tellima hakata. Sel aastal ei saa mainimata jätta, et kahjuks on kasvuhoonest vanad taimed endiselt välja viimata. Ega see hea muidugi pole, aga kuna mul viimasel suvel kedriklest eriti ei möllanud (ju ei meeldinud see üleüldine suur niiskus, mis meid eelmisel suvel tabas), siis tahaks loota, et väga hull ei tule ka uus aasta. Kuigi targemad räägivad, et need lestad talvituvad mulla sees ka mitu aastat ja aktiveeruvad parema ja sobivama keskkonnaga.

Aga no ikkagi. Ühel õhtul lugesin läbi Thuni paberkandjal ilmunud külvikalendri. Nüüd saan nende süsteemile vähe paremini pihta, kui varem vaid vilja-, lehe- ja õiepäevi jälgides. Püüan külvidel ja istutustel nii palju kui võimalik ikka seda kalendrit jälgida, nii põnev ju :) Koduse inimese rõõmud, et saad oma külve ja istutusi vastavalt kalendrile, mitte vaid vastavalt vabadele päevadele sättida.

Ja lilli on juba nii palju välja valitud. Mul ausõna pole neid nii palju kuskile panna. Ja iga kord mõtlen, et ma igat ainult natuke kasvatan. Pärast, kui on juba pikeerimise aeg, siis ei raatsi midagi minema visata. Ega mul kätte pole muidugi taimi jäänud, ikka leidub keegi, kellele ära anda ja kuna sel aastal plaanin suurema ettekasvatuse üldsegi oma külmas kasvuhoones teha, mitte tuulekojas, siis eks paistab, mida ja kui palju lõpuks maha saab.

Igatahes täna sain kätte oma seemnemaailma tellimuse, mis koosnes peaasjalikult petuuniatest, aga ka füüsalid, astrid ja katsetuseks Brutuse tomat.

Füüsalid
Astrid









Petuuniatega on selline plaan, et pildil alates vasakust ülemisest reast, siis 2 esimest lähevad ühte potti teineteist täiendama, kaks järgmist - kollane ja mustjas teise, roosa eriti täidisõielise panen vast kokku valge lobeeliaga ning alumise rea sinise ja lilla kokku lilla bakopaga. Tegelikult pidi alumise rea sinine kokku minema ühe pronksikarva täidisõielisega, aga see oli ilmselt poest enne otsa saanud, kui minu paki komplekteerimiseni jõuti. Pakke silmitsedes tundus, et võin nad ka omavahel kokku panna. Eks suvel siis näeb, mis kogu sellest kupatusest välja tuleb. Juurde on tarvis veel osta ripp-petuuniad amplitesse.
Füüsalitest oli eelmisel aastal õues pildil vasakpoolsed. Sobisid õue väga hästi, püsisid toestamata püsti, valmisid hästi. Teised kaks võtsin lihtsalt toreduse pärast proovimiseks.




No comments: