04 July 2011

Vahelduseks retsepte

Leidsin ühest blogist juhuslikult toredaid retsepte. Talletan nad igaks juhuks siia. Koos piltidega on retseptid saadaval siin.
Rabarberikook
Põhi:175 g võid
1,5 dl suhkrut
1 munakollane
5 dl jahu
3 tl küpsetuspulbrit
3 tl vanillisuhkrut
1 sl vett
Kate:
500 g rabarbrit
0,5 dl vett
1 dl suhkrut
Täidis:
400 g kohupiima
200 g hapukoort
3 muna
1 munavalge
1 sl vanillisuhkrut
2 dl suhkrut
0,5 dl tärklist
0,5 dl rabarbrimahla
Põhja jaoks vahusta või suhkruga ning lisa munakollane ja kuivainete segu. Seejärel tõsta 1/3 tainast kõrvale ja lisa ülejäänule 1 sl vett. Suru tainas vormi põhja.
Tükelda rabarber ning kuumuta koos vee ja suhkruga keemiseni ja hauta seejärel 15 minutit. Kata põhi nõrutatud rabarbriga.
Täidise jaoks vahusta munakollased suhkruga, seejärel lisa kohupiim, hapukoor, vanillisuhkur ja tärklis. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega koos jahtunud rabarbrimahlaga kohupiimasegu hulka. Peale pudista allesjäänud osa põhjatainast ning küpseta kooki 175 kraadi juures 50- 60 minutit.

Karaskikook kartulikreemi ja leivakrõpsudega
Karask:
2,5 dl keefirit
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 muna
50 g sulavõid
3,5 dl odrajahu
1 dl täistera nisujahu
1 tl soodat
Kartulikreem:
500 g keedetud kartuleid
225 g hapukoort
100 g Merevaigu sulajuustu
50 g majoneesi
1 tl mädarõigast
soola, pipart

Immutamiseks piima või puljongit
Kaunistuseks hapukoort, leivakrõpse*, tumedaid viinamarju, vürtsikilu fileed, rohelist sibulat või peterselli.

Karaski valmistamiseks klopi munad soola ja suhkruga segi. Lisa keefir, sulatatud või ja soodaga segatud jahud. Tõsta tainas määritud ahjuplaadile või ahjuvormi ja küpseta 200 kraadi juures 25- 30 minutit.
Kreemi valmistamiseks tambi keedetud kartulid püreeks ja sega kõik ained ühtlaseks massiks kokku.
Lõika jahtunud karask kaheks kihiks ja immuta mõlemaid kihte piima või puljongiga.
Määri põhjale kartulikreem ja aseta peale teine põhi. Aseta kook jahedasse maitsestuma vähemalt paariks tunniks.
Serveerimisel kata kook pealt ja külgedelt hapukoorega ning kaunista leivakrõpsude, viinamarjade, kilu ja rohelisega.
*Leivakrõpsude valmistamiseks lõika leivast hästi õhukesed viilud ja lõika need omakorda neljaks, et moodustuksid kolmnurgad. Rösti kolmnurki ahjus 200 kraadi juures, kuni need on krõbedad.

Kõrvitsarisoto peekoniga
Kõrvits annab sellele risotole kauni kuldkollase värvuse ja mõnusa tekstuuri, maitsest rääkimata.  Kes soovib veini kasutada, võib 0,5 dl valget kuiva veini lisada koos kanapuljongiga.

Vaja läheb:
500 g kõrvitsat
7,5 dl kanapuljongit
2 spl õli
2 küüslauguküünt
2,5 dl risoto riisi
2 spl parmesni juustu
150 g peekonit
soola, pipart
Koori ja tükelda kõrvits ning pane vähese veega keema. Kui kõrvitsa on pehme, püreeri see ühtlaseks ja tõsta kõrvale. Seejärel pane poti põhja õli ja kuumuta selles paar minutit peeneks hakitud küüslauku. Seejärel lisa riis. Valmista puljong jal lisan see vähehaaval riisile, sega pidevalt. Kui riis on parajalt pehme, lisa kõrvitsapüree, riivitud parmesan ja eelnevalt pannil pruunistatud peekonitükid. Kui soovid, siis maitsesta veel soola ja pipraga.

Liilia köögivilja-juustupirukas
Põhi:
200 g võid
6 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
250 g maitsestamata jogurtit
veidi soola

Täidis:
2 sibulat
2 suvikõrvitsat
1 paprika
2 porgandit
2 küüslauguküünt
2 tl kuivatatud punet
soola

Kate:
2 muna
2 dl kohvikoort
400 g juustu
150 g kirsstomateid
Pane kaussi jahu ja küpsetuspulber ning sega läbi. Lisa seejärel või ning mudi kätega ühtlaseks massiks (võid mikserdada ka taignakonksudega). Viimasena lisa jogurt ja sool, töötle tainast veel veidi ning tõsta tunniks külmikusse.
Täidise jaoks haki kõik köögiviljad peeneks. Mina näiteks lõikasin porgandist ja suvikõrvitsast õhukesed rattad. Tõsta kõik tükeldatud köögiviljad pannile, lisa veidi õli ning hauta, kuni köögiviljad on poolpehmed. Enne taina külmkapist välja võtmist tee valmis ka kate. Selleks klopi munad ning lisa kohvikoor. Riivi valmis ja juust ning poolita kirsstomatid.
Seejärel rulli tainas õhukeseks (ahjuplaadi suuruseks). Lihtsam on tainast rullida otse ahjuplaadi peal. Siis jaota köögiviljad ühtlaselt kogu taigna peale ning vala peale muna-kohvikoore segu. Viimasena puista kogu pirukas üle riivitud juustuga ning laota peale pooleks lõigatud kirsstomatid.

No comments: