18 November 2008

Magamisest

Üldiselt ei ole ma eriline kurtja tüüp. Eriti, kui asi puudutab mu lapsi - et ei saa magada või et on raske. Ju siis pole siiani nii raske veel olnud, et kurtma ajaks...
Ega ma nüüd ka tegelt kurta ei taha. Kui paar nädalat järjest magamata oled (öö peale 3-5 tundi und ja sedagi 1 või max 2 tunni kaupa, st jupiti) ja suudad hommikul ikka mõelda, et äkki täna öösel saab magada ja ette kartma ei hakka, siis hakkama saab ikka. Ainult, et päeva peale pole seda kannatlikku ja rahulikku meelt nii pikalt võtta, kui paari-kolme tavapärase ärkamisega ööde järgselt.
Grete on viimasel ajal see, kelle ööd on väga rahutud ja aru ka ei saa, mis last vaevab. Klassikaliselt aetakse kõik teise poolaasta vaevad ja mured hammaste kaela. Eks ma ajan siis ka. Ja need 2 ööd, mis tal selle aja jooksul rahulikumad on olnud, neil siis on Kirket mõni maailmavalu tabanud.
Järgnevalt soovitused, mida teha, et lapse und rahulikumaks saada (ei konkureeri absoluutse tõe ega akadeemilise meditsiini kategoorias), pärinevad need ühelt - hmm, kuidas nüüd öeldagi - alternatiivravi inimeselt, meie pere varbamudijalt:
1. lülita välja soolalamp (kuigi põhimõtteliselt on soolalambist lenduvad ioonid kasulikud, siis kui lamp põleb järjepidevalt ööl ja päeval, siis võib ta ka segama hakata, eriti tundlikumaid tüüpe)
2. pane laps magama lambanahale
3. pista keha lähedale (taskusse, kotikesega sukapüksi vahele vmt) kaaliumsoola kristallid
4. tee kõrvaküünalt, aga nabasse!!!
Eile öösel rakendasime neist esimest kolme (kõrvaküünalde puudumise tõttu :). Öö oli märksa rahulikum. Ja teate, mul on ükskõik, kas mõjusid need soovitused või oli lihtsalt rahulikuma öö kord, mul on hea meel, et hommikul oli täiesti väljapuhanud olemine.
Rahulikum öö ei tähendanud seda, et ta vähem ärganud oleks, ärkamisi oli hommikupoole ööd ikkagi praktiliselt iga tunni tagant, kuid ärkamised ei toimunud suure nutuga ja edasi magamiseks piisas rinnast või lutist. Enne seda viimastel öödel rahunes vaid süles kussutades ja niipea kui üritasid käest panna, hakkas jälle kõik otsast peale, rinda ei võtnud ja lutt ajas teinekord lausa hüsteeriasse. Eks näeb, mis uus öö toob.

No comments: