18 October 2018

Kreeta 5.-12.10.2018, reisikiri nr. 1

Postitus tuleb jube pikk 😊, jĂ”udu!
Sel korral oli sihtkohaks valitud Kreeta. Meile lihtsalt meeldivad saared - KĂŒpros, Tenerife, Kreeta. JĂ€rgmiseks mĂ”lgub ka ĂŒks saar mĂ”ttes, aga eks paistab, kas sinna sobivat pakkumist leiab. Kuna reisime kuuekesi, on meie strateegia  pikalt ette broneeritud paketireisid ehk siis kasutame varajase tellija soodustust. Seega juba novembrist hakkan jĂ€rgmise sĂŒgise pakkumistel silma peal hoidma. VĂ”tsime ka nĂ”uks laste huvides jĂ€rgmisel sĂŒgisel reisida koolivaheaja ajal, mis omakorda kergitab veidi hindu. Aga kindel on see, et kuskile me reisime ka uuel sĂŒgisel!

4.-5.10
Aga alustades algusest... sel korral vĂ”tsime reisi algusega Riiast ja et vĂ€ljasĂ”it oli pool kuus hommikul, mis tĂ€hendab pool 4 lennujaama minemist, kĂ€ivitus eelmise aasta logistikaplaan. Kell 10 Ă”htul autosse, 1 paiku lennujaama parklasse, kus siis ööuni poole 4ni. ÄrasĂ”idu pĂ€eval isegi kaalusime, et vĂ”iks startida kell 9, kui selleks ajaks valmis jĂ”uame. JĂ”udsimegi ja lapsed olidki juba autosse istunud, kui abikaasa avastas, et maja torustikus on taaskord Ă”hk! See probleem tekkis mitmed pĂ€evad varem, kui torufirma meie lĂ€heduses mingeid torutöid teostas ja suur hulk Ă”hku mingil pĂ”hjusel torustikku sattus. ÄrasĂ”idu hommikul kĂŒll tundus, et probleem on lahenenud, ent vahetult enne startimist oli see siiski naasnud. Muidu ju poleks sellest ehk midagi, aga maakĂŒtte tsirkulatsioonipump vĂ”ib Ă”hu sinna sattudes kuivale jÀÀda ning rikki minna, mis omakorda vĂ”ib muid hĂ€dasid kaasa tuua. Seega, nagu te juba aru saite, siis kell 9 me ei startinud.
Kella 10ks oli abikaasa jĂ€rjekordse kantmeetri vett turtsuvatest kraanidest vĂ€lja lasknud ja jĂ€ime lootma, et vast sai niipalju korda, et midagi vĂ€hemalt rikki ei lĂ€he. Nii asusimegi veidi mureliku sĂŒdamega Riia poole teele.
Ei jĂ”udnudki veel pikalt sĂ”ita, kui tuli vĂ€lja, et kummalgi polnud meeles ĂŒle kontrollida Ă€rasĂ”idu kellaaega. 3 pĂ€eva enne reisi saad alati teate, et 24 tundi enne reisi peaks lennuaja ise ĂŒle kontrollima. Ma kĂŒll vĂ€ga ei muretsenud, sest ĂŒldiselt kui midagi muutub, siis saadetakse ka vastavasisuline meil, aga veidi ikkagi hakkas nĂ€rima. Neil hetkedel oled tĂ€nulik, et meil on nutitelefonid ja internet igalpool. VĂ”tsin siis lingi lahti ja mida ma Riiast vĂ€ljuvatest lendudest ei leidnud, oli meie lennunumbriga reis. Otsisin veel ĂŒhte- ja teistpidi, ikka ei midagi. Kuna pidime Valgas nagunii tankimise peatuse tegema, vĂ”tsime nĂ”uks helistada. Esimene number muidugi ei vastanud, jĂ€rgmiseks leidsin mingi Leedu koodiga Novatoursi numbri (nende firma paketireisiga oli tegu) ja ennĂ€e imet!, sealt tĂ”stetigi kell 11 Ă”htul toru. Saime teada, et see on ĂŒsna tavaline, et Riia lennujaam tĆĄarterlende oma vĂ€ljuvates lendudes ei nĂ€ita. PĂ€ris huvitav olukord, kus reisibĂŒroo saadab sulle kirja, et kontrollige kindlasti lennuaega, ent jĂ€tab mainimata, et Ă€rge muretsege, kui te oma lendu sealt ei leia.  Telefonile vastaja ise oli vĂ€ga reibas ja ĂŒtles, et kui mingit kirja muutuse kohta tulnud ei ole, siis on kĂ”ik nii nagu planeeritud. JĂ€rgmiseks korraks jĂ€lle targem !
Edasine sĂ”it sujus viperusteta, vĂ€ikesed olid juba ammu enne seda unne suikunud, suuremaid painas vĂ€ike reisielevus ning nemad kustusid peale Valgat, ise tukkusin ka veidi. Pool 4 hakkasid kohe mitu telefoni autos Ă€ratama. KĂ”ik olid kohe Ă€rkvel, kompsud kaasa ja lennujaama. Tuleb tĂ”deda, et Riia lennujaama turvakontroll oli ĂŒks nĂ”rgemaid, mida me nĂ€inud oleme. TĂ”nis ei pidanud fotokotist mitte midagi vĂ€lja vĂ”tma, kui mujal on enamasti tulnud kĂ”ik objektiivid eraldi vĂ€lja tĂ”sta. Samas me absoluutselt ei kurda, pĂ€ris mugav, kui seda kĂ”ike tegema ei pea, mul jĂ€i isegi tahvel kotti. KĂ”ik lennujaamaprotseduurid lĂ€bitud, natuke ootamist ja juba oligi pardaleminek.
Meie suureks ĂŒllatuseks ei kustunud kumbki vĂ€ikestest lennusĂ”idu ajal Ă€ra, alles teel hotelli, jĂ€i poja bussiistmel tukkuma. Ja juba pool 11 olimegi hotellis. Hotell oli vĂ€ga mĂ”nus ja vastuvĂ”tutöötajad vĂ€ga sĂ”bralikud ja abivalmid. KĂŒll aga oleks kivi visata Reisieksperdi kapsaaeda, kes meile selle reisi vahendas. Nimelt, kui eelmisel sĂŒgisel broneeringut tegin, oli mul valida sama hinna eest kahe vĂ”imaluse vahel, kas 2 standardtuba vĂ”i 1 kahetoaline peretuba. Uurisin spetsiaalselt, et kas on kindel, et kui vĂ”tan 2 standardtuba, et siis saan need kĂ”rvuti ja neil on uks vahel, mille saame lahti teha. Lubati, et on! Hotelli jĂ”udes aga selgus, et neil polegi selliseid tube, millel uksed vahel oleks. Kui mulle reisibĂŒroo oleks kohe seda öelda osanud (nad vĂ”iksid seda ju teada vĂ”i kui ei tea, vĂ”iksid hotellist enne lĂ”pliku broneeringu tegemist ĂŒle kĂŒsida), oleksin ma loomulikult peretoa vĂ”tnud. Kahe toa kasuks otsustasin sellepĂ€rast, et kuna toad pidid ĂŒhendatud olema, andis see pĂ”randapinda juurde ja seda pole 4 lapsega reisides kunagi liiga palju.
Esimene lÔunasöök hotellis,
mil oli tunne nagu Ôhtu oleks,
sest hommik algas ju pool 4 :)
Saime siis teada, et ĂŒhendatud tube neil pole ja nad pĂŒĂŒavad leida toad, mis on vĂ”imalikult lĂ€hedal, st polnud kindel, et isegi kĂ”rvuti toad saame. KĂŒll aga pakkusid nad abivalmilt vĂ€lja, et mitte samal pĂ€eval, aga jĂ€rgmisel, saaksid nad meile peretuba pakkuda. Selle teadmisega saime oma esimese toa kĂ€tte, paigutasime asjad sinna ja lĂ€ksime lĂ”unasöögile, peale mida suundus meid turvaliselt lennujaama sĂ”idutanud perepea unevĂ”lga likvideerima ja mina lastega basseini. PĂ€rastlĂ”unal saime kĂ€tte ka oma teise toa, see oli meie toaga samal koridoril, vaid ĂŒks tuba vahel. Kui suuremad piigad seda nĂ€gid, tegid nad kiire otsuse, et nende poolest pole toavahetust vaja, nad julgevad seal kĂŒll kahekesi olla ja on meile piisavalt lĂ€hedal. Nii siis jĂ€idki 2 tuba - meie vĂ€ikestega neljakesi ja suurematel piigadel oma tuba.

Meie toa rÔdult vaade jÀrgmisele majale
Hotell ise koosnes kaheksast erinevast neljakordsest majast ning valida oli kolme restorani ja mitmete snĂ€ki- ja joogibaaride vahel. Mulle Vahemere köök vĂ€ga meeldib. Olgugi, et paljud toidud ujuvad oliivĂ”lis, ei sega see ĂŒldse ja erinevat moodi valmistatud ja serveeritud köögivilju oli mĂ”nusalt palju.

6.10
VÔtsime sel aastal nÔuks olla rohkem niisama (selle tÔttu langes valik ka rohkemate tegevusvÔimalustega hotellile) ja ainult natuke ringi vaadata (erinevalt Tenerifest, kus iga pÀev oli vÀljasÔit). JÀlgisin ka ilmateadet ja kÔik prognoosid lubasid reisi algusesse ilusamaid ilmasid, kui viimastele pÀevadele, mistÔttu planeerisime rendiauto vÔtta kolmapÀeval.
Jupike lastebasseini
Reisi teisel pĂ€eval ehk laupĂ€eval kĂ€isime peale hommikusööki kohaliku kaubandusega tutvumas ning peale seda oli lihtsalt lebotamine. Suuremad piigad kĂ€isid vaatasid ka kohaliku veepargi torud ĂŒle ja mina olin rannas, aga kuna meie seas mererannas ujujaid ei leidu, siis kolisime peagi kĂ”ik tagasi hotelli lastebasseini ÀÀrde. Kusjuures meie toad olid just selles majas, mis oli selle lastebasseini vastas ehk et mugavaim, mis meie jaoks olla sai. Selleks Ă”htuks broneerisime eelmisel pĂ€eval kohad Aasia resotrani. Korra oli seal tore Ă€ra kĂ€ia, kuid nii suurt elamust sealt ei saanud, et korrata oleks tahtnud.

7.10
Tehnika valmis, spurt ja nii sĂŒnnibki
perepilt
PĂŒhapĂ€ev oli jĂ€lle tĂ”eline puhkepĂ€ev. PĂ€rast hommikusööki vĂ€ike jalutuskĂ€ik kaubandusse ja siis aina vesi, pĂ€ike ja Vahemere toit. Õhtusöögile lĂ€ksime sedakorda Kreeta restorani. Kuna see jĂ€i veepargi alale otse rannas ja meil oli plaanis enne Ă”htusööki just mere ÀÀres perepilte teha, siis sobis see eriti hĂ€sti. Tahtsime ka nĂ€ha, palju ta erineb nö hotelli pĂ”hirestoranist. Oli kĂŒll veidi enam rahvuslikke toite lisaks rahvusvahelisele menĂŒĂŒle. Lastele on vist kĂ”ikides sellistes hotellirestoranides tĂ€napĂ€eval lastenurk, nii et ka nemad ei jÀÀ söömata, kui Kreeta toit pole see, mida nad sĂŒĂŒa tahavad. Sealne valik ja asukoht meeldis meile ja nii otsustasime kohe, et ka teisipĂ€eva Ă”htul einestame seal.

Kreeta restoran on nende palmide taga












8.10
JĂ”udis kĂ€tte minu Santorini pĂ€ev. Selle pĂ€evakruiisi Kreetalt Santorinile kinkis mulle abikaasa sĂŒnnipĂ€evaks, mistĂ”ttu ma kĂ€isin seal ĂŒksi. Koos oleks muidugi toredam olnud, aga kuna me vÔÔral maal oma lapsi kellegi hoolde ei usalda ja lastele poleks see pikk pĂ€ev laeval-bussis midagi pakkunud, siis sel korral sedasi.

Muidugi olin ma oma peas kÔik vÀlja mÔelnud, kuidas see olema saab. Ette sÔidab laev vÔi praam, millel on pÀikesedekkidel lamamistoolid pÀevitamiseks, kus ma rahus 3 tundi pÀevitada saan. Reaalselt sÔitis ette selline praam, mida oleme harjunud Soome liinil nÀgema. Ei saa öelda, et pÀikesedekki olnud ei oleks, aga toolid polnud pÀevitamiseks sobilikud.
Sel korral sellest midagi muidugi ei olnudki, sest merel oli suur tuul ja hoolimata tÀispÀikesest, Ôues istudes jopet seljast vÔtta ei tahtnud. Seal tuule kÀes oli tegelikult vÀga mÔnus istuda ja rahus mÔtteid koondada. Nii saingi selle reisikirja siiani kirja panna. MÔnus aeg iseendaga olemiseks.
PÀikesetÔus Heraklioni sadamas
ca kell 7












Tagasiteel Kreetale kirjutan Santorini-muljetest. Aga kuna sĂ”iduga lĂ€heb veel aega, panen kirja ka edasised plaanid. Nagu juba enne mainisin, kasutasime ilusamaid ilmasid basseinides sulistamiseks ja kehvemateks ilmadeks on plaanis vĂ€ljasĂ”idud. Homme, so teisipĂ€eval, kui kohalike jutu jĂ€rgi on "viimane ilus ilm" (ilmselt enne 3-pĂ€evast vihmaprognoosi), lĂ€heme ekspromt seilama. See tuligi tĂ€iesti etteplaneerimata. Nimelt lĂ€ksin eile tĂ€psustama kohta, kust ma hommikul kell 5.55 bussile saan, kui silmasin ekskursioonimĂŒĂŒgi letil seda pakkumist. Purjepaadiga 4,5 tundi merel, ujumis- ja snorgelamispeatus meres asuva koopa juures.
KolmapĂ€evaks rentisime auto. See tuli sellest, et tahtsin tellida ekskursiooni (juba kodus olles), mis hĂ”lmaks Amazonas Pargi kĂŒlastuse ja Agios Nikolaose linna kĂŒlastust koos sub-marine laevasĂ”iduga, aga kui tellima hakkasin, sain teada, et oktoobris kahjuks seda enam ei pakuta. Kuna aga usun, et lastele oleks sellest palju rÔÔmu (kĂ€isime hiljuti Tallinna loomaaias ja vĂ€ikesed olid vaimustuses), ei jÀÀnudki muud ĂŒle, kui ise selline vĂ€ljasĂ”it korraldada.
NeljapĂ€evaks bronnisin juba Eestis Ă€ra Heraklioni ja Knossose kĂŒlastuse. Suuremad tahtsid Knossost nĂ€ha ja mina leidsin vĂ”imaluse.
Reede hommikul saame rahulikult Ă€rgata, sĂŒĂŒa ja pakkida, sest transfeer peaks olema nii 11-12 paiku, selle peame veel tĂ€psustama, sest infotunni, kus sellest ja muust rÀÀgiti, magasime me esimesel pĂ€eval lihtsalt maha.
NĂŒĂŒd aga Santorini paistab ja aeg klĂ”pse teha.












No comments: