03 February 2016

Eilse päeva "tulemused"

Kuna meie varsti kahepoolene on nii tubli lasteaiaskäija ja sõna otses mõttes trikitas emmelt välja sinna magamajäämise (tehes nädal aega järjest kisa, kui talle peale lõunasööki järele läksin ning seletades mulle: "Emme ise koju, emme Kirke ja Grete koju, mina tuttu tädi juures"), siis oli mul eile tõesti aega üle poole päeva oma aiaasju korrastada - seemneid sorteerida, minema visata aegunud, üle vaadata, mida juurde vaja, korrastada faile, mis mul on osade peenarde sortidest tehtud jmt. Kuna muid faile peale piltide siia lisada ei saa, siis tegin ühe klõpsu :)

Päevaliilad pesitsevad mul kasvuhoone kõrval ühes peenras iiristega. Sordid varasemast kenasti kirjas. Otsisin nüüd netist pildid (kõik vastavad vähemalt sortidele :D), et saada korraga visuaalne ülevaade. Kolmas on välja vahetatud, seal oli üks madalam lilla, mis kolis teiselepoole kasvuhoonet ühe sama õiekuju ja kõrgusega kollasega. Nemad aga eelmisel aasal mul ei õitsenud, ümberistutuse tõttu ilmselt ja vist koht pole ka hea, liiga vähe päikest. Sellest rivist oleks vaja välja vahetada vasakult lugedes 2. ja 6., sest nad on teistest tunduvalt madalamad ja peenra üldmulje pole nii hea. Eile otsisin netist ka, et mis värvi asendused võiks tulla ja päris head lahendust ei leidnudki, ühegagi ei tulnud seda "ahaa, just see" tunnet. Wow momente olid mitmeid, sest päevaliiliaid on ju sadu, kui mitte tuhandeid sorte, aga need olid kas liiga madalad või seda värvi, mis ei sobinud. Eks mõni teinekord on teine tuju ja meeleolu ja kindalsti leian need "õiged". Ja siis tekkib kohe see küsimus, et aga kuhu ma need väljakaevatavad panen :D On paar mõtet, aga need peavad veel küpsema.

Peenarde plaan on tore kritseldus, aga sellest piisab kevadel. Kui maa on mullafreesiga läbi aetud ja mees küsib, mitu vagu on vaja sisse ajada, siis on seal piisavalt infot :D

Mis aga pisipiiga magamisse puutub, siis kõik sujus ilma ühegi tõrketa. Oli seal voodisse läinud, kõhuli keeranud ja ühena esimestest magama jäänud (no neid ainult 4 last oli ka, mis oli ka üheks põhjuseks, miks just nüüd talle seal magamise osas järele andsin). Tegelikult oli mul mõte sellega oodata vähemalt kuni aprillini ja mitte sellepärast, et mul midagi lasteaia vastu oleks, vaid sellepärast, et ta ei talu lehmapiima ja pigem muretsesin sellepärast, et kohe ka kolmas toidukord peale magamist lisandub. Hommikusööki hakkas ta lasteaias sööma alles jaanuarikuus, enne seda oli vaid lõunasöök (viisin ta peale seda, kui teised olid ära söönud). Õpetajad ta rühmas on väga vastutulelikud, on nõus kõiki asju asendama, mida asendada saab: nii ongi meil lasteaeda viidud magustoidud (piimata riisi- ja kaerapudingud), mis tema kaussi pannakse siis, kui teistel on kohupiim või piimakissell vmt, millest lõviosa moodustab piimatoode. Hommikusöögil asendusi teha paraku ei saa, vaid kakao saab teha taimepiimast ja enda viidud lahustuvast kakaost, aga seda on neil seal harva. Putru ja piimasuppi sööb siis lehmapiimaga. Õnneks pärastlõuna söögi puhul on piim alati eraldi toidu kõrval ja seda asendada on kõige lihtsam (riisi-, mandli- vm piimaga). Hommikusöögi lisandumisega kolme nädala jooksul suuremat sorti tagasilööki nahale ei tulnud, mis annab lootust, et ta sellest piimatalumatusest välja kasvab. Ent usun, et kui me neid asendusi koostöös õpetajatega ei teeks, oleks ta üleni punane, kratsiks ja ilmselt polekski lasteaed siis tore koht, kus mängimas käia :) Kusjuures kummalgil suuremal piigal sellist asja meil olnud ei ole.

Kas suurest vaprusest või lihtsalt asjaolude kokkulangemisel, aga täna hommikul ärkas ta 37,7 palavikuga (sel korral arvan ma, et päevakava muutumisega see haigus seotud pole, sest öösel magas ta väga kenasti) ja naudime päeva kodus. Kui saab terveks, siis jätkame sealt, kuhu pooleli jäime :)

No comments: