10 February 2016

Ei ole ju mõtet poes käia, kui seemnetega tagasi ei tule!

Kevad on tõeliselt südamesse jõudnud või siis pigem näppudesse? Kahest netipoest tellitud seemned peaks ka täna-homme kohale jõudma. Need aga, mida laupäeval külvama hakkan, need on sahtlis ootamas eelmisest aastast - ehk siis lihatomat Faworit ja Peruu füüsal. Tänavuseks katsetuseks saab ananass-(või maasika)füüsali kasvatamine avamaal. Peruu füüsal on kõrge ja vajab toestamist ja üleüldse õues ta vist valmis ei saagi, teda panen paar taime kasvuhoonesse. Tellitud ananassfüüsal aga peaks normaalse suve korral ka õuetingimsutes valmima. Saame näha :D
Ja oh seda õnne, täna said isegi gladioolisibulad kuivanud koortest vabaks ja ootavad aprillikuud, et mulda saada :)

Üksiti värskendasin oma teadmisi tomatite ettekasvatusest. Püüan sel aastal jälgida temperatuuri tuulekojas, eriti just alguses, kui taimi vähe ja peamiselt tomatid.
* Külvinõu täita sobiva mullaga ja kasta märjaks. Seemned külvata umbes 1cm sügavusele. Niiskuse hoidmiseks katta külvinõu kile või klaasiga.
* Tomatiseemne idanemine on parim, kui temperatuur on +20...+25°C. Sellise temperatuuri juures peaksid tõusmed ilmuma umbes nädalaga. Kui temperatuur on madalam, siis võib tõusmete ilmumiseni kuluda rohkem aega.
* Et tomatitaimed välja ei veniks, asetage nad tõusmete ilmumise järel valgesse, kuid veidi jahedamasse kohta, kus temperatuur on umbes +15..+16°C. Näiteks kui külvitopsid olid idanemise ajal küttekeha läheduses, siis tõusmete ilmumise järel asetage nad küttekehast võimalikult kaugele, kuid samas hästi valgesse kohta.
* Kui ilmuma hakkavad pärislehed, siis tomatitaimed peaksid taas saama rohkem sooja. Optimaalne temperatuur taimede kasvuks on vahemikus +18...+24°C.
* Umbes 8-10cm läbimõõduga pottidesse pikeeritakse taimed siis, kui nähtavale ilmub esimene pärisleht.
* Esimest korda väetatakse 10-12 päeva peale pikeerimist, teist korda väetatakse kahe nädala möödudes, kasutades tomatitele mõeldud väetiselahust.

1 comment:

Kaire said...

Paprika jaoks on juba üsna paras aeg, tomatiga ma ootaks, kui pole väga häid kasvutingimusi. Ega sul vist ka kasvuhoone küttega pole, mul ka mitte. Lambid on head, eriti kui aknad väikesed, lahendavad vähemalt valguseprobleemi. Mul küll aknad suured tuulekojas, aga ikkagi lasin mehel lambid ehitada, et "veel parem" saaks :D, sest sageli on ilm pilves ja mumeelest ikkagi venivad taimed välja, aga ma tean ka, miks mul see juhtub, mul on tuulekojas liiga soe, eriti kui päike väljas, nüüd tahangi termomeetri aknalauale osta ja tuulutada, kui liiga soe. Kodune inimene saab omale sellist mässamist lubada :P

Mis teadmistesse puutub, siis ega neid liiga palju pole, aga elu õpetab, meil ju saab kohe 8 aastat majas ja potipõllundus mul kohe algusest peale, vähemal määral ja vaikselt, aga ikkagi. Ja blogi pidama üldse aia pärast hakkasingi, kui viitsiks rohkem postitada, oleks veel parem ülevaade. Aga asi seegi, mis olemas on.

Siin päris ok tänane artikkel:
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/huva-nou-mida-kulvata-veebruaris?id=73579615