16 June 2013

Head uudised!

Reedel, 14.06, sain kuuendat korda tädiks :) Venna perre sündis peale kaht poissi väike imearmas Martake. Täna käisime tüdrukutega ka haiglas. Lihtsalt uskumatu, kuidas vastsündinud nii tillukesed tunduvad, ometi olen neid korduvalt näinud. Marta ei olnud sündides ka väga suur, 3,1 kg, täitsa paras pisike preili!

Avatud on oma aia kurgi-tomati-hooaeg. Nimelt esimesed kurgid ja kirsstomatid tõime tuppa 15.06 ning 16.06 ka esimesed "suured" tomatid, sordist Polfast. Kõlab küll klišeena, kuid maitsevahe on olemas!

Esimesed sel aastal
Valmis jook
Esimesed kohetarbimise vaaritamised on samuti tehtud: eelmisel nädalal skoorisime kolme 3-liitrise purgi värskehapukurkide manustamisega ning keetsin ka rabarberiveini käimapanemisest ülejäänud rabarberitest rabarberi-sidruni-ingverijooki. Esimese katsetuse jahutasin ja panin pudelitega külmkappi, joome jooksvalt, kuid ilmselt teen ka talveks ühe portu.

Rabarberiveini sai käima pandud 80 liitrit. Oli vahva ettevõtmine. Eelmisel teisipäeval, 11. 06, tulid meile külla 2 peret, kes olid veiniteost huvitatud ja nii sai iga pere oma 20-30 liitrit veinihakatist, vastavalt kaasavõetud nõu suurusele. Rabarberid hakkisime erineva mõõduga, et aasta pärast või nii teha sama seltskonnaga degusteerimine, kas sellest tuleb mingit maitsevahet. Vahe võib ilmselt tulla ka erinevast käimise kiirusest (kellel kui soojas nõu seisab) ja muudest asjaoludest, aga võibolla tulevad kõik veinid samasugused. Põnev igatahes! Meie eelmise kogemuse järgi käib vein ära 3-4 nädalaga, peale mida võib ta purkidesse villida ja keldrisse viia ja sealt siis hiljem pudelitesse edasi villida, mistõttu saab kuu aja pärast käimisnõud millegi uue jaoks kasutada. Tegelikult oleme juba mitu aastat tahtnud mustsõstraveini käima panna, äkki sel aastal jõuame selleni.

No comments: