05 September 2011

Lapsed ja maatöö

 Nädalavahetusel käisime lastega minu isa juures. Oli kokku lepitud, et pühapäeval toimub suuremat sorti õunamahlategu. Ent kui me kell pool 11 kohale jõudsime, oli käimas kartulivõtt. Seda seetõttu, et laupäeval hakkas keset karutlivõttu vihma sadama. Mis seal ikka, nii saidki meie lapsed esimest korda elus näha, kuidas kartulid kasvavad (tegelt seda nad on varem ikka näinud) ja kuidas nende ülesvõtmine käib. Eriti meeldis neile muidugi, kui koos onuga traktoriga sõita sai. Peale vao lahti ajamist traktorit uue vao algusesse viies ütles Kirke onule: "Kuule, miks see enam kartuleid ei pritsi?" Lastega koos on pildile jäänud Kirke ristiema, Grete ristiisa ja nende üks poeg :)

Peale kartulivõttu algas mahlategu. Õigupoolest oli isa reedel juba venna perele 60 liitrit teinud, mis laupäeval kohe ka ära kuumutati, laupäevase vihma ajal tehti mulle 35 liitrit (õunad koos pirnidega -oi, kui magus see mahl on) ja pühapäeval tegime veel ca 90 liitrit, millest 50 läks minu ämmale-äiale ja 25 veel meile, mida ma kuumutada tahtsin. Selle mahlaga aga juhtus selline lugu, et kolmest üks 25-liitrine nõu andis kaane vahelt veidike läbi. Pakkisime selle venna ja vennanaisega oma arust hästi korralikult auto pagasiruumi, et ta mitte kuidagi ei oleks tohtinud ümber minna. Koju jõudes aga avastas abikaasa pagasiruumist ümberläinud mahlanõu, milles pool mahla oli pagasnikusse jooksnud. Alguses kuivatasin pagasniku põhja ära ja arvasime, et saigi korda. Aga kussa! Ma ei tea, kust mehel tuli idee varuratta koopasse vaadata... ja ennäe imet, seal oli veel ca 10 liitrit õunamahla. Ühesõnga juhtus see, mis juhtuma pidi, kuigi ma oma arust olin üritanud seda pingsalt ära hoida. Tund aega kasimist ja oligi auto korras. Aga nõme ikkagi, et nii läks... Oma 35 liitrit toormahla villisin otse õunapressi kõrval, see on ehe näide absoluutselt mittesteriilsest hoidistamisest, kuid seda saab endale lubada vaid juhul, kui mahla sügavkülma saab panna, vastasel korral on varsti looduslik õunavein või -siider valmis ;)


Meie seitsmest õunapuust ühel on õunad küljes, kui täpne olla, siis 7 tk, tohutult dekoratiivsed. Sort peaks olema "Koit". Kui õuna maitsta saan, saan selles kindel olla või ümber lükata.

Ahjaa, lisaks õunamahale tõin isa juurest alõtšasid ja pirne, milledest moos hetkel pliidil podiseb, loodetavasti tuleb maitsev.

No comments: