04 July 2016

Argipäev

Meie armas jasmiin
Priipõli saigi läbi. Algab argipäev kodus 4 lapsega. Abikaasal tänasest puhkus läbi ja taas tööasju ajamas. 
Nö rutiini või režiimi mõttes on see isegi hea Viimane kuu aega on selline kaootiline olnud. Üks osa minu liikumatusel ja abistamisevajadusel, pikk haiglasolek, siis kõigil harjumine titega ja tagatipuks jalka EM, mis hoiab õhtul kaua üleval (eelkõige mind) ja lapsed ei saa õigel ajal magama, kuna emme vaatab jalkat :) Grete püüdis ka vaadata ja alagrupimängude ajal õnnestus see ka paremini, kuna siis olid mängud ka kell 4 ja kell 7, aga kümneste mängude ajal kippus ta enne lõppu siiski ära kustuma. Nüüd peagi saab jalkakuu läbi ja on kergem õhtused protseduurid normaalsemal ajal (kui seda on lastega peres 23 kuni 00) ära teha. Samuti on minu tervis enamvähem taastunud, nii keisrihaav kui selg lubavad juba mõned päevad täiesti valuvaigistivabalt liikuda ja toimetada, mis muidugi ei tähenda veel seda, et päris kõike vabalt teha saaksin. Tõsta ju endiselt ei või ja puhkehetki tuleb veidi rohkem endale lubada, kui tavapäraselt, et taastumine ikka taastumise, mitte uue liikumatusega ei lõppeks. Selles valguses selline kole ilm nagu nüüd terveks nädalaks lubab, soosib mu taastumist, et polegi nagu varianti aiamaale minna :)

Külmavõetud
aedoad
Hetkel terendabki ees 3 kodust nädalat, kus ka mõlemad suured lapsed kodus on (juunis oli ju kumbki ka laagris). Rääkisime läbi, et selle ajaga saavad sorteeritud ja korrastatud nende tubade kõik kapid ja sahtlid, nädalas vähemalt kahel päeval harjutatakse pilli (rohkemad korrad on vabatahtlikud) ja vahel võiks taaskord ka raamatu kätte võtta. Lugeda neile tegelikult meeldib, aga üldjuhu tahavad nad seda teha õhtul enne und, aga kui magamaminemisele hakatakse mõtlema 23 või hiljem, siis pole lugemiseks enam aega jäänud :)
Mõned allesjäänud oad
uue külvi vahel
Aiaga on aga sellised lood, et kuna mina ligemale kuu aega pole seal suurt midagi teha saanud, siis ema on käinud kahel korral siin ja suurema tulekahju ära kustutanud. Kasta (voolikuga) ja kurke/ tomateid korrastada saan nüüd juba ise. Enne jaani külvas ema uued aedoad, mis viimane külm 3. juunil ära oli võtnud. Nüüdseks on uus külv kõik kenasti tärganud ja küllap augustis sealt ka oma saagi kätte saan. Suvikõrvitsate õueistutamine jäi ka kuskile sinna enne jaani. Need õitsevad kõvasti, aga hetkel on veel enamus isasõied. Mäletan eelmisest aastast, et siis ka peale istutamist olid peamiselt isasõied, hiljem tulid emasõied ja oli saaki rohkem kui küll. Mul on ka 9 taime, niiet ilmselt kuskil augustis on neid jälle rohkem, kui vaja. Kasvuhoonest tuleb juba juunikuu algusest kurki ja nädalajagu tomateid. Õuekurgid annavad ka vaikselt saaki, kuid tundub, et üks õuesort on kibe, peab veel jälgima, kas kõikidel taimedel on mõrud või oli tegu ühe taime või üksiku kurgiga. Kui kogu sort, siis on pool õuepeenart kibedaid kurke, mis on nõme! Ainuke, mis olukorda veidi päästab, et kuna mu marineeritud kurkide retsept on üsna kange äädikaga, siis marineerida neid kurke saab küll, äädikas ja suhkur "tapavad" kibeda ära, see on mul varasemalt testitud. Ainult värskehapukurki ja hapendatud kurke mõrudest kurkidest teha ei saa. Õnneks kolm neljandikku kogu mu kurgitaimedest on muud sordid ja neil pole mõrusid kurke avastanud. Kahju on sellest, et paki peal lubatakse alati mõruvabasid kurke, aga ikka mul õnnestub vähemalt üle aasta mingid seemned soetada, mis siiski pole mõruvabad :( See on see, kui tahad uusi katsetada. Tomatite puhul juba hakkavad mul meelissordid väja kujunema, ilmselt jõuan kurkidega varsti samakaugele :)

Minitomatite õiekobarad





No comments: