18 November 2013

Tite rütmid

Aeg lendab ja titeke saab meil varsti juba kolmekuuseks. Kuni kahekuuseks saamiseni oli ta rütm eriti emme-sõbralik. Kella 8 paiku hommikul läks magama (kui oli meiega koos ärganud), magas vähemalt 3, kui mitte 4 tundi (ja see oli kõige kindlam uneaeg tal päeva jooksul). Peale seda sõltusid uneajad rohkem eelmisest ärkamisest, kuid uned kestsid ikka nii 2-3 tundi. Umbes kahe kuu ja ühe nädala vanuselt hakkas asi muutuma. Nüüdseks tundub, et on välja kujunenud uus rütm. Hommikupoolikul 2 üsna täpselt 40-minutulist und (max 5-minutilise täpsusega) ja pärastlõunal 3-4-tunnine uni, kui magab õues vankris. Nende vahel siis tund kuni kaks ärkvelolekut.

Täna tegin katset, et kas pikem uni sõltub sellest, kus ta magab (toas või õues) või ikkagi ongi selline rütm, et kõigepealt lühikesed uned ja siis pikk. Lootsin, et sõltub kohast, et kui õues, siis pikalt ja kui toas siis 40 minutit. Jäin katses kaotajaks :)

Oli tarvis Kirkele kooli vastu minna, kuna ta oli unustanud telefoni laadima panna ja hommikul oli see täiesti tühi, aga kuna tal esmaspäev on kõige pikem koolipäev, mis hõlmab vahepeal kahetunnist auku ning lisaks koolile veel trenni ja muusikakooli, ei tahtnud, et ta ilma telefonita on. Oleme igal nädalal esmaspäeval temaga poe juures kokku saanud: esiteks aitab see tal aega viita, teiseks saan talle miskit söödavat osta (mitte vaid pulgakommi, mida ta ise ostaks) ja kolmandaks on põhjus siis ka endal kõndima minna. Kuna klaveriõpetaja eile õhtul helistas ja tund sai tõstetud 2 tundi hilisemaks, oli vaja täna varem minna ja just nii, et Karmen ei jõudnud oma mõlemat lühikest und kodus ära magada, vaid selle teise lühikese une ajal sättisin end ära kõndima. Laps jäi kenasti  magama. Täpselt 40 minuti täitumisel aga olid tal silmad lahti, suured kui tõllarattad ja mingit lootust, et need taas kinni pannakse, need ei sisendanud. Võtsin siis kärmelt suuna koolile. Need 10 minutit, mis ma sinna kõndisin, vaatas ta rahulikult vankrilage, aga usun, et väga kaua pikemalt ta seda enam teinud poleks. Läksin siis kooli sisse ja tegin aega parajaks (pool tundi). Kui Kirkel tunnid lõppesid, läksime koos spordihoonesse, seal sain Karmenit veidi privaatsemalt toita, siis jälle vankrisse ja poe poole liikuma. Ja varsti ta jäigi jälle magama, sedakorda oma pikka unne. Nüüd siis tean, et uue rütmivahetuseni on meil selline päevakava :)

No comments: