07 August 2013

Järjejutt suitsuahjust

Esteetilist edenemist suitsuahju juures on kahjuks vähe, küll aga täidab ta oma funktsiooni päris hästi. Ahju hingeelu tundmiseni läheb veel aega, kuid esimesed katsetused on tehtud. Esimesena suitsetasime kana, sai pisut vintske (oleks tahtnud veidi kauem ahjus olla). Teisena läks ahju vikerforell. See sai päris hea, veidi ehk kuivas ära (oleks tahtnud pisut vähem ahjus olla). Kolmas kord olid ahjus jällegi kana ja sea sisefilee. Esimene oli juba päris paras, teine pisut kuivavõitu. Järgmine väljakutse on sea ribiliha, küljetükk ja latikas. Ootan põnevusega.

Esimesed taimed kavandatavasse suitsuahju peenrasse said juba ka koju veetud. Nendeks on 3 hostat (sordid: Blue Cadet, Devon Green ja Liberty), punane murtud süda (Valentine), harilik kurekell (Winky Blue White) ning alpi kurekell. Eks peenar valmib ikka siis, kui ta valmib, aga võibolla ei ole siis minust enam puukooli minejat, istutamiseks ikka see pool tundi leiab.  Pildil on veel 2 ploomipuud - Ave ja Renklood Haritonov. Huvitaval kombel ei olnud meie aias veel ühtegi sinist ploomi ja üks kollane oli metsistunud. Ploome on meil nüüd päris palju, aga kuna on teada, et häid ploomiaastaid on Eestis väga vähe (kui üldse õnnestub puud nii suureks kasvatada, et nad enne külmavõtmist kandma jõuavad hakata), siis sündis selline otsus, et olgu ploomipuid kokku 5 (üks neist on tegelikult kreek ka). Ja siis on taimede hulgas veel valge maasikas.

Uurisime ka hekitaimede kohta. Võibolla tuleb terrassi piirav hekk enne ära istutada, kui terrass ise valmib, kuna sellega läheb veel aega, aga septembrisse on istutamine üsna riskantne jätta. Plaanisime heki teha Thurnbergi kukerpuu Harlequinist, kuid kuna seda hetkel nii palju saadaval pole, kui meil tarvis oleks, siis valisime Harlequinile väga sarnase sordi Rose Glow. Neid ka hetkel Tartus nii palju pole, kuid oldi lahkelt nõus Eesti pealt meile vajalikud taimed Tartusse kokku kogutama.

No comments: