22 February 2011

Taimemajandusest

Eile ostsin ära ripp-petuunia seemned (kahte erinevat) ja lisaks veel Bacopa seemned. Mõlemad on amplitaimed. Endale nad mul päris kõik ära ei kulu (kuigi ega neid seemneid pakkides palju pole, petuuniaid ca 12 ja Bacopasid ainult 6 ja kõik ei pruugi ka üles tulla). Kui jääb taimi üle, annan osad ämmale ja tädi tahtis ka kolme taime. Kuna tädil on mai lõpus sünnipäev, on väga paslik talle sünnipäevaks üks kaunis ampel viia ;).

Petuuniad tuleb täna maha külvata, kuna täna on viimane selle kuu õiepäev Thuni kalendri järgi. Eelmisel aastal jälgisin esimest korda võimalikult palju Thuni kalendrit ja ei saa taimede kasvu, õitsemise ja saagi kohta ühtegi paha sõna öelda. Teine hea asi selle juures on see, et kui mingi asi on vaja maha külvata ja selleks on just täna "õige" päev, siis võtad end kokku ja teedki asja ära, mitte ei veerata homseks, et äkki homme viitsin rohkem ;) Eelmisel aastal said ripp-petuuniad külvatud 21.02 ja kõik sujus hästi, taimed ei veninud ära ja õitsema läksid üpriski varakult.
Bacopaga on mõistlik veidi viivitada, tema idaneb ja kasvab kiiremini. Vast ca märtsi keskel külvan bacopat.

Pühade ajal tuleb ette võtta ka luuderohu istutamine. Selle oksake on mul Kirke sünnipäevast purgis vee sees juuri alla kasvatanud. Reedel lõppeb istutamiseks sobiv aeg, selleks ajaks võiks selle ära teha. Samuti on reede ja laupäeva sobilikud tomatite ja paprikate külvamiseks. Arvata on, et võtan ka selle ette :)

Veel tahaks pühade ajal roosi- ja püsilillepeenardelt lume maha rookida (ennetamaks taimede õhupuudusesse jäämist) ja kasvuhoonest eelmise hooaja kurgid ja tomatid üles rookida. Piinlik lugu, et need veel seal on, aga nii on.

Aa, ja veel seda, et hakkasin nädlavahetusel üle pika aja kuduma. Nii mõnus. Ootan juba pikki pühi :D Peaks valmima mulle vest, näis, kas õnnestub.

No comments: