01 June 2009

Päikesenauding

Täna tegin esimese tõelise päevitusseansi. Isegi ei kripeldanud, et sada vajalikku asja sel ajal tegemata jäävad :P Kuna päevitasin keskpäeval, siis enne jõudsin kenasti aedoad maha külvata ja niipea kui Grete pool 12 lõunaunne suigutatud, võis päevitamine alata. Kasutasin isegi laste nr 30 faktoriga kreemi. Natuke pelgasin, et sellest päike läbi ei tule, aga hirm oli asjata (muud kreemi hetkel polnud kodus, päris ilma jällegi ka ei tahtnud ;). Üldiselt piisab mulle faktorist 6 või 8.

Ega üle 1,5 tunni ei viitsinudki. Lugesin "Laisa aedniku aeda", selline mõnus raamatuke, autoriks Jüri Annist. Sain teada, et heitlehelised rododendronid taluvad päikest paremini kui igihaljad, seega kui mingi aeg hakkan turbapeenart tegema, pean seda kindlasti arvestama. Pean üle vaatama, kas sordid, mis mulle enim silma jäid, on ikka heitlehelised ja kui pole, siis tuleb uued valida. Õnneks on rodode puhul valik suur. Igihaljaste kohta on öeldud, et neile peaks keskpäeval vari langema. Vaatasin siis kella poole 1 paiku maja ümber ringi, vari on vaid alal, kus tulevikus terrass peaks paiknema.

Siis tuli veel selline mõte, et maja ette kaskede alla peaks lumi- ja märtsikellukesed istutama. Neist esimesi võiks istudada juulis ja teisi augustis - vähemalt nii väidab see raamat. Lumikellukesi peaks ämmal kindlasti jagada olema.

Ja siis oli seal raamatus üks väga lahe pilt rippoksalisest kanada tsuugast "Pendulast". Kui majaesine kivimüüritis valmis on, siis sobib ta sinna kohe väga kenasti (oksad ripuvad kivimüürist alla).
Siit saab aimu, nii sellest sordist, kui ka teistest.

No comments: