12 July 2017

Uus ehitus ja olukorrast aias

Üks ehitus pole veel valmis (teisel korrusel), kui uuega tuleb juba algust teha. Ei saa isegi öelda, et muidu lõppeb enne suvi ära, kui ehitus valmis, sest sel aastal kõigepealt ei olnud meil talve, siis ei olnud kevadet ja nüüd pole ka suve. On ainult üks ühtlane ... suusailm, aga see selleks. Igatahes sai täna peale ettevalmistustöid (materjalide tellimine jmt) reaalselt alguse värava ehitus. Talvel ei olnud meil plaanis sel aastal väravaehitust ette võtta, aga kui kitsed hakkasid kevade poole väravaaugust aeda käima ja viljapuude kallal hävitustööd tegema, ei jäänud muud üle. Värav saab kindlasti ilus! Kui mu abikaasa juba midagi ette võtab, siis on see põhjalik :) Postid tulevad maakiviplaatidega, värav sepispiidega. Ootan huviga!
Teisel pildil on näha, et kase juured on viga saanud, näis, kas osa puust kuivab ära ka. Terve puu vast ikka välja ei lähe.


Aiamaa pärast redise eemaldamist 4.07
Mis aeda puudutab, siis kõik vindub. Õue istutatud 30st kurgist on alles 20 - no hea seegi. Paarkümmend kurkigi olen ära korjanud, aga taimed on vaevu mõnikümmend sentimeetrit pikad. Viimased 3 päeva on hoolimata vihmast soojad olnud, võtsin natukeseks katteloori pealt ära (mis muidu statsionaarselt neil peal püsib), et vihm hästi läbi peenrakatte läheks. Homsest lähevad ööd jälle jahedamaks, siis läheb katteloor jälle peale. Kasvuhoonest poolpikka kurki saab, aga nii palju kurki korraga, et saaks värskehapukuri oma kurkidest panna, pole veel saanud. Ja meil on käes juuli keskpaik! Masendus kuubis!

3. juuli
Tomatid muudavad värvi. Kirsstomatid olid esimesed, mida maitsta sai, juuli alguses. Aga neid pole ka nii palju, et saaks mistahes hetkel kasvuhoonesse minna ja võtta nii et kõht täis. Vähemalt herned on ilusad, kuigi tavaliselt oleme sel ajal juba hernestega maiustanud. Samas enne ei julge midagi loota, kui tõepoolest peenra kõrval juba nosida saab. Vaarikad tunduvad pigem vähesed ja väikesed. Suvikõrvitsad õitsetavad isasõisi. Kogu 9 taime peale on siiani 2 vilja külge tulnud, ent needki ei jaksa kasvada (kuniks pole sooja, pole ka eriti emasõisi, seda olen varasematel aastatel tähele pannud). Pole neile ka katteloori peale visanud, ei viitsi kõike katta ja looritada. Füüsaleid vist vihm ja jahedus ei häiri. Laternaid on küljes palju ja õisi veel rohkem. Ootan huviga marjade valmimist, sest osad peaks olema uued kaks sorti.
Ja siis sai mul villand, et roosid maja ees ei kasva. Olen aastaid istutanud neid suuremate vahedega, et põõsad kosuvad ja lähevad suuremaks. Reaalsus on see, et isegi kui mu roosid üle talve vastu peavad, on nad maani külmunud ja alles jaanipäevaks selgub, kas mõni uus kasv tuleb või mitte. Nüüd tõin 5 uut roosi, enda 3 kasvavad ka. Ja kui rohkem õisi avanenud, lähevad võõrasemad nende vahelt väljatõmbamisele. Ühe vana istutasin ümber ka, kuna teda on vaid üks habras oksake koos õienupuga. Tema asemele panin korralikuma roosade õitega uue põõsa, aga enda oma istutasin ikka ka tagasi, kui soovib kasvada, on ta igati teretulnud.
Roosipeenar enne viit uut roosi :)
Roosipeenra täienduskuur
Tõin ka mullad peenarde parandustöödeks. Tahan mustika- ja ühe lillepeenra veidi laiemaks kaevata. Istutamiseks piisas praegusest peenra laiusest, aga kuna neil taimedel on suuremaks kasvamine paremini õnnestunud kui roosidel, siis laiemaks tegemine on igati õigustatud. Mõtlesin, et kaevan kamara pealt ära, altpoolt kaevan läbi ja siis peale uus muld - mustikale ja hortensiale neile sobiv (happeline)muld ja muudele lilledel tavaline must muld.

No comments: