04 November 2016

Aiandusest

Täna, kitsed aias :)
Nii nagu sel aastal alates juuni keskpaigast hooaeg aias metsa poole vedama hakkas, nii ta lõpuks sügisel sinna ka jõudis. Täsemalt öeldes, nüüd, kui juba nädalajagu on lumi maas olnud (küll jah, tegelikult maa seal all külmunud pole), on mul endiselt üles võtmata porgandid, peedid, ka jäid maha gladioolid (ilmselt oleks võimalik veel üles võtta ja külm pole neile liiga teinud) ja daaliad (nende juured ilmselt on külm endale saanud). Ja teistpidi on maha panemata küüslaugud :D

Aga teate, ma võtan seda täitsa külma rahuga. Porgandeid võib ka tavel peenralt võtta, nendega ei juhtu mitte midagi, peedid olid nagunii juba väikesed järele jäänud, need tuleks lihtsalt kompsti vedada. Gladioolid oleks ju võinud ikka üles võtta ja oleksin seda kindlasti teinud, kui lumi poleks nii vara tulnud. Samas, varane lumi on nii tore, lastel lusti kui palju. Kindlasti sulab ta vahepeal ära ja siis ehk tuleb jälle tagasi, siis jälle uus rõõm. Mäletan veel ühte aastat, kui lund ei tulnud ega tulnud ja kui siis detsembris lõpuks tuli, oli järjepanu 4 kuud maas ja ei tahtnud märtsis kuidagi lahkuda. Siis oli lastel ka juba nii villand, et kelkusid ei tahtnud enam keegi näha.
Ka kasvuhoonest on vanad taimed välja vedamata. Eks ma kunagi talvel või  hiljemalt veebruaris, kui mõtted juba uues hooajas, teen selle ära või siis teeb abikaasa, kui on vaja kasvuhoonesse asju õuest ära ladustada ja kuivanud taimevarred ette jäävad.
Mis aga lilli veel puudutab, siis kui gladioolid jäävadki üles võtmata, siis ongi võimalus kevadel kõik uued osta ja see on ju ometi ka täitsa tore. Samuti on daaliatega, kevadel on nende valik nii suur ja lai, et pigem on raske valida ja tahaks nad kõik omale koju vedada, ainult et pole nii palju aias ruumi.

Uueks aastaks on mul muidugi ka juba mõtteid igasuguseid. Esimene on see, et teen aprillis kasvuhoonesse ühe lavatsi asemel kaks ja enamus taimi kasvatan ette hoopis seal, kasvavad aeglasemalt, aga on kompaktsemad (eriti lilled). Aga eks sellest lähemalt juba siis, kui aeg sinnamaale jõuab :)

2 comments:

Kris said...

Me suutsime viimasel hetkel põllulapi üles künda, vigase adraga. Ainult sõnnik jäi peale vedamata. Kevadel jõuab ka, saabki veidi laagerduda! Tulbisibulad jäid istutamata ning pooled kartulid võtmata. Ja täpselt samamoodi ka küüslauk maha panemata. Sedaa pingsamalt ootan ma uut hooaega. Mis ei olegi ju tegelikult üldse kaugel :)

Kaire said...

Eks ta nii ole, et tegijal ikka juhtub igasugu asju. Kuniks potipõllundus on hobi, mitte elatusallikas, polegi midagi hullu lahti, kui mõni asi jääb tegemata või ei saa tehtnud nii nagu tegelikult tahtnud oleks.