30 May 2016

Imeline mai

Vihmuti
Sel aastal on maikuu ilmataat eriliselt armuline olnud. Mõned mitte liiga head ilmad vist ikka on olnud, aga need on selges vähemuses. Väike tilk tõrva meepotis on vaid see, et vihma pole olnud. Meil õnneks lahendab selle mure (kinnikasvanud) tiik ja pump selles. Sealt tuleb vesi kasvuhoone kastmiseks ning samuti püüan korra nädalas vihmuti paariks kolmeks tunniks käima panna (aiamaale). Pühapäeval aga selgus kurb tõsiasi, et ehituse ajal (ehk et siis juba 9 aastat tagasi) soetatud pump hakkab otsi andma. Seis oli selline, et surveta vett suutis ta veel lüüa, st kasvuhoonet kasta sai, ehkki aega kulunuks poole rohkem kui varasemalt, kuid vihmutit ilma surveta paraku panna ei saa. Eile soetas abikaasa uue pumba, samasuguse kui 9 aastat tagasi (st sama võimsusega) ja oh seda survet! Nii sai eile kogu aiamaa õhtul leitsakust kosutust.

Läheb külviks,
juba mitu aastat sama
seeme, lemmik!
Aias on palju tehtud ja mõndagi veel teha, nagu ikka suveperioodil. Sellist asja, et kõik on korraga tehtud, mul veel juhtunud ei ole. Ikka on mõni koht, mis juba ülekõpitsemist tahab, kui ring hakkab peale saama. Kuid üldiselt on aed ja kasvuhoone heas korras.

Peale viimast postitust külvasin aedoa (14.05), istutasin kasvuhoonesse kurgid ning õue ettekasvatatud daaliad (16.05), istutasin õue lilled (astrid, lõvilõuad) ja füüsalid (20.05), istutasin õue ettekasvatatud suvidaaliad ning lõpuks istutasin pühapäeval õue ka kurgid, lausa 32 tk. Kui tuleb soodne suvi, siis tabab mind ilmselt kurgiuputus, sest niipalju kurgitaimi pole mul kunagi kokku olnud. Alguses oli ainult kasvuhoones 16-20 kurgitaime, paaril viimasel aastal samapalju ka õues, nüüd aga õues poole rohkem :) Samas eelmisel aastal oli saak väga kesine, kasvuhoones möllas kedriklest ja õues oli teadagi kehv suusailm kogu suve. Kogu aiamaa on juba korra üle käidud ka kõpla ja kobestajaga.

Värskelt istutatud kurgid
Maikuu keskel olid mõned külmad ööd,
siis oli kasutusel puhur ja küünlad


Viimati istutatud kurgid ja
esiplaanil füüsalid

Püsilillepeenar















Muidugi on maikuu teises pooles ju ka üksjagu pidusid ja kontserte, mida vaatamas ja kuulamas käia (muusikakooli hindelised esinemised ja kevadkontsert, Triiniksi lõpupidu, lasteaia kevadpidu), sekka veel mõned jalkavõistlused ja mängupäevad. Ka need on kõik tehtud! Uuel nädalal algab suurematel koolivaheaeg, Gretel kohe väga aktiivselt - nimelt jalgpallilaagriga Elvas. See on ööbimiseta laager, hommikul viime, õhtul toome. Kirke esimene laager (draama- ja muusikalilaager Hanna-Liinaga) on kohe peale jaani. Mõlemat ootab ees veel teine laager augustis, Grete läheb siis viieks päevaks flöödilaagrisse ja Kirke Haldjapere linnalaagrisse. Karmen on juba mitu nädalat puhkusel, jäi koju kohe peale lasteaia kevadpidu, mis toimus 19.05.

No comments: