Otsisin siis netiavarustest kaseiinivabu retsepte, just iseenda pärast, sest enda peal tunnen kõige paremini, kui olen lehmapiimatoodetega või nisujahuga patustanud (ligi aasta tagasi veretestiga tuvastatud kaseiini ja nisutalumatus). Lapsed ilmselt enda puhul neid muutusi väga märgata ei oska ja neil nisujahu talumatust ei esinenud ka. Aga no et ise saaks ka ikka veits maiustada, siis proovime, kas ka lastele sobiks.
Leidsin esmalt kaks retsepti, mida katsetada. Kui ma oleks suurem küpsetaja (ehk et see meeldiks mulle), siis saaks enamus retsepte omale sobivaks tuunida, katsetades vajalike asenduste ja kogustega. Aga selleks olen ma veidi laisk.
Retseptid on pärit siit ja siit. Enda jaoks kopin nad siia ja panen kirja plaanitavad asendused.
Mustika-šokolaadikook
Koostisained:- 1.5 kruusi toortatrajahu (asendan riisijahuga)
- 3 spl kakaod (magustamata)
- 0.8 kruusi palmisuhkrut
- 1 tl soodat
- 1.5 tl soola
- 1 tl valge veini äädikat (kodus on hetkel õunaäädikas)
- 1 tl vaniljet
- 5 spl vedelat kookosõli
- 1 kruus vett
- 0.5 kruusi mustikaid
Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega esimesed viis kuivainet omavahel, seejärel lisa äädikas, vanilje, kookosõli ja mustikad. Kõige peale vala vesi ning sega, kuni saad ühtlase segu. Vala segu määritud koogivormi (nt ümar, 25 cm) ning küpseta 35-45 minutit. Katsu tikuga, kas valmis.
Mustikakook
Vaja läheb:
värskeid maasikaid (teen mustikatega, sest maasikad on otsas selleks aastaks, vaid moos veel alles)
6 muna
6 spl maisitärklist (võib kasutada ka gluteenivaba jahu) (kasutan prooviks riisijahu)
8-9 spl palmisuhkrut (või 6 spl tavalist valget suhkrut)
näpuotsatäis soola
½ tl vaniljesuhkrut
kaneeli
Haki rabarberid eelmisel õhtul valmis ning jäta kaneeli ja suhkruga ööseks seisma.
Vaja läheb:
värskeid maasikaid (teen mustikatega, sest maasikad on otsas selleks aastaks, vaid moos veel alles)
6 muna
6 spl maisitärklist (võib kasutada ka gluteenivaba jahu) (kasutan prooviks riisijahu)
8-9 spl palmisuhkrut (või 6 spl tavalist valget suhkrut)
näpuotsatäis soola
½ tl vaniljesuhkrut
kaneeli
Haki rabarberid eelmisel õhtul valmis ning jäta kaneeli ja suhkruga ööseks seisma.
Löö munakollased suhkru ja vaniljesuhkruga vahtu ning sega juurde 6 spl maisitärklist.
Peale seda vahusta munavalged (näpuotsatäie soolaga) ning sega munakollastega kokku.
Taaskord ei tohiks liiga usin olla ning kogu õhku välja segada, muidu ei jää biskviit õhuline.
Hea oleks, kui küpsetamiseks oleks ümmargune lahtikäiv vorm, aga loomulikult saab ka mõne teisega :)
Vala segu vormi ning puista peale marjad.
Patsuta marjad pisut taignasse ning puistada peale veel (palmi)suhkrut ja kaneeli.
Küpseta 180 kraadiga niikaua kuni kook on valmis(30-45min)!?
Hea oleks, kui küpsetamiseks oleks ümmargune lahtikäiv vorm, aga loomulikult saab ka mõne teisega :)
Vala segu vormi ning puista peale marjad.
Patsuta marjad pisut taignasse ning puistada peale veel (palmi)suhkrut ja kaneeli.
Küpseta 180 kraadiga niikaua kuni kook on valmis(30-45min)!?
Sõltub ahjust ning peale pandud marjade kogusest.
Kindlasti tikuga kontrollida!
Kook on suviselt kerge ja õhuline.
(PS! Palmisuhkur on väga hea karamellise ja maheda maitsega, kuid kui seda küpsetistes kasutada,
Kindlasti tikuga kontrollida!
Kook on suviselt kerge ja õhuline.
(PS! Palmisuhkur on väga hea karamellise ja maheda maitsega, kuid kui seda küpsetistes kasutada,
peab igaüks oma maitse järgi doseerima. Kindlasti ei saa teda tavalise valge suhkruga võrdsustada,
sest jääb oma magususelt päris parajalt alla.)
No comments:
Post a Comment